UMTIK HAKKINDA
Birinci UMTIK Kongresi, Türk sanayi kuruluşlarının ve üniversitelerinin katılımıyla MATİMAREN - Makina Tasarım ve İmalat Araştırma Merkezi (önceleri, Enstitüsü) tarafından, 1984 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) - Makina Mühendisliği Bölümü’nde ulusal bir kongre olarak düzenlendi. 1979 yılında ODTÜ, Makina Mühendisliği Bölümünde bir grup öğretim üyesi tarafından kurulan ve uygulamalı araştırma projeleri yürüterek üniversite-sanayi işbirliğini oluşturmayı hedefleyen MATİMAREN, kısa sürede çok fazla sayıda projeyi başarıyla tamamlayarak edindiği bilgi birikimini ve deneyimi kongre düzenleyerek diğer üniversite ve sanayi kuruluşlarıyla paylaşmış ve şimdiye kadar kesintisiz olarak iki yılda bir başarıyla düzenlenen UMTİK kongrelerinin temelini oluşturmuştur.
1994 yılındaki altıncı kongreden itibaren UMTİK kongreleri iki resmi dilli uluslararası bir kongre haline geldi ve sonraki üç kongre boyunca hep ODTÜ yerleşkesinde düzenlendi. Kapadokya’da 2002 yılında düzenlenen onuncu kongre ODTÜ yerleşkesi dışında düzenlenen ilk kongre oldu. Bu kongreden sonra UMTİK kongreleri tüm Türkiye’yi dolaşmaya başladı: UMTİK 2004 Antalya’da, UMTİK 2006 Kuşadası’nda, UMTİK 2008 İstanbul’da, UMTİK 2010 ODTÜ’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki, Güzelyurt Kuzey Kıbrıs yerleşkesinde düzenlendi, UMTİK 2012 Denizli-Pamukkale’de düzenlenecektir. Uluslararası Program Komitesi (IPC), oturumların düzenlenmesi ve oturum başkanlıklarının üstlenilmesi, makalelerin hazırlanması ve değerlendirilmesi amacıyla ilk defa Antalya’da düzenlenen UMTİK 2004 için oluşturuldu. Yine ilk defa UMTİK 2004, davetli konuşmacılara ev sahipliği yaptı ve davetli konuşmacıların kongrelerde yer alması geleneğinin oluşturulmasına öncülük etti. UMTIK 2006 ise; özel oturumların düzenlendiği ilk kongre oldu. Bu kongrede, Uluslararası Program Komitesi ve Düzenleme Komitesi üyelerince beş özel oturum düzenlendi; IPC, UMTİK kongrelerinin vazgeçilmez bir parçası oldu. UMTİK 2008’de üç yeni etkinlik yer aldı: seminer programları, sponsor oturumları ve seçilen bir konu üzerinde sunum ve tartışmaların yapıldığı forum oturumu. UMTIK 2010’da bütün bu yeniliklerin yanı sıra, kongrenin ilk gün programı sanayici ve akademisyenlere yönelik paralel oturumlar halinde düzenlenen bir endüstriyel seminer ve bir çalıştaydan oluştu.
Düzenleme Komitesi, geleneksel olarak, MATİMAREN üyeleri ve ODTÜ-Makina Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşmaktadır. 2012 kongresinin ilk gün programı Ana Program’dan ayrı olarak “Yüksek Performanslı Talaşlı İşlem ve Takım Tezgahları” konusunda ülkemizin önde gelen iki akademisyeni, Dr. Erhan Budak ve Dr. İsmail Lazoğlu tarafından Prof. Dr. Yusuf Altıntaş onuruna düzenlenecektir.